Hoeveel kost dat nu eigenlijk? Zo'n app (laten) maken?

05/05/2020 - 18:51

Dat de markt van mobiele applicaties hip is, staat buiten kijf. Benieuwd naar de kosten van een mobiele app? Wij zetten het hieronder even op een overzichtelijke manier op een rijtje!

Bij Lemon Companies hebben we ondertussen jarenlange expertise opgebouwd in het bouwen van (mobiele) applicaties. De gemiddelde kostprijs bij uitgaande offertes blijkt €97.574. Uiteraard kan deze prijs sterk verschillen afhankelijk van de inhoud van de app. De uiteindelijke kostprijs wordt vooral bepaald door de hoeveelheid en complexiteit van de beoogde functionaliteiten.

In de meeste gevallen ligt het kostenplaatje tussen €40.000 en €250.000. Het Lemon-team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u tips te geven over hoe u een applicatie naar uw wensen kunt bouwen voor een haalbaar budget.

Hoe komt het dat de kosten voor het maken van een mobiele app zo hoog zijn? Wel, er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag vanwege meerdere factoren.

  • Verschillende tarieven voor ontwikkelaars
  • Complexiteit  en inhoud van het project
  • Het design of ontwerp van de app
  • Type van app: Native, Hybride of webapp

Een andere methode om de kosten van uw applicatie te berekenen is afhankelijk van het type applicatie dat u wilt ontwikkelen.

 

Impact van het type op de prijs

De prijs van een app wordt onder andere bepaald door de gekozen technologie voor het ontwikkelen van de app. Zo worden native apps specifiek ontwikkeld voor een bepaald apparaat (smartphone of tablet) of besturingssysteem (iOS of Android). Hybride apps zijn dan weer breder inzetbaar, de gebruikte technologie laat toe de app uit te rollen voor verschillende apparaten en besturingssystemen. Webapps, als laatste, worden niet geïnstalleerd op een apparaat, maar beschikbaar gesteld via een webbrowser, bijgevolg zijn ze apparaat onafhankelijk.

Uiteraard bent u geïnteresseerd in het bouwen van een native app met de beste UX, optimalisatie en performantie! Deze apps verwerken een breed scala aan functies en gebruiken verschillende apparaat-API’s op hetzelfde moment. De uiteindelijke kost van native apps hangt af van het aantal apparaten en besturingssystemen waarop de app wordt uitgerold.

Wie ontwikkelt de app en hoe beïnvloedt dat de prijs?

Misschien heeft u al een idee van wat voor soort app u wilt bouwen en heeft u een indicatie van de kosten. De volgende stap is het vinden van iemand die deze kan ontwikkelen. Je hebt 2 opties: mobiele app-ontwikkelingsbureaus of freelance ontwikkeling.

Het inhuren van een professioneel agency is meestal de duurdere optie, maar je krijgt een betrouwbaardere service en een ontwikkelteam dat je helpt om de beste app te krijgen, uitgaande van je idee. Dit team bestaat onder andere uit developers, designers en project managers. De project managers zullen je ondersteunen bij het opvolgen van de ontwikkeling en coördinatie van het team.

Goede freelancers kunnen geweldige apps bouwen, niet slechter dan ontwikkelaars. Ze bieden misschien dezelfde kwaliteit, maar dan tegen een lagere prijs. Het nadeel is dat je ze moet vinden, wat betekent dat je op zoek moet gaan naar een volledig development team. Verder zal je zelf klaar moet staan om het team te coördineren.

 

Het oog wil ook wat, maar wat moet dat kosten?

Hoe zit het met de kosten van het ontwerp van de app? Design gaat verder dan de manier waarop iets eruit ziet en aanvoelt. In mobiele app ontwikkeling omvat design aspecten als visueel ontwerp, UX en UI, logo’s, iconen, branding, etc.

Factoren als design profiel, geografie, iOS of Android, en natuurlijk de complexiteit hebben een grote impact op de ontwerpkosten. Het inhuren van een professionele senior designer kan bijvoorbeeld tot €135/uur kosten, terwijl een minder ervaren designer slechts €40/uur kan kosten.

 

De verhouding tussen functionaliteit en prijs

Zoals reeds vermeld is de kostprijs van een app vooral afhankelijk van de hoeveelheid en complexiteit van de functionaliteit die wordt aangeboden. Hoe meer functionaliteiten een app bevat hoe hoger de kostprijs zal zijn. Eveneens zullen complexe functionaliteiten, zoals het gebruik van artificiële intelligentie, de kosten opdrijven.

Basisfunctionaliteit apps zijn snel te ontwikkelen en bevatten zeer weinig functies. Ze zijn persoonlijk ontwikkeld voor persoonlijk gebruik en u zult ze waarschijnlijk niet vinden in de app store. Vanaf 40.000 euro is er al een mogelijkheid om er één te bouwen en deze is dan ook nog eens uitbreidbaar.

Niet alleen het ontwerp maar ook de kenmerken van de app bepalen de kosten voor het bouwen van een app. Hier is een overzicht van de meest voorkomende app-functies in termen van gemiddelde tijd en kosten:

Overzicht meest voorkomende app-functies

Dit zijn uiteraard slechts gemiddelden. De effectieve uitwerking van functionaliteiten en de benodigde tijd is afhankelijk van de context. Zo is een eenvoudige login snel te voorzien, maar zal een login op basis van een active directory of Itsme aanzienlijk meer tijd vragen.

 

Hoe zit het na oplevering? Waar kan u zich aan verwachten?

Het verhaal eindigt niet met het publiceren van uw app in de App Store en/of Google Play. Als u wilt dat mensen uw app downloaden en zo vaak mogelijk blijven gebruiken, moet u investeren in het onderhoud van de app.

De gemiddelde kosten voor het onderhoud van een app bedragen ongeveer 10-20% van de ontwikkelingskosten per jaar. Extra functies zoals krachtige servers, betaling gateways, bugfixing, etc. kunnen deze kosten echter opdrijven.

 

Conclusie

De kosten voor het bouwen van een app zijn afhankelijk van veel factoren. Uit eigen ervaring weten we dat de kosten voor de ontwikkeling van een mobiele bedrijfsapp tussen 40.000 en 250.000 euro liggen.

Heeft u vragen over de ontwikkeling van een mobiele app? Of denkt u erover om zelf een app te laten ontwikkelen? Neem dan gerust een kijkje op onze website , stuur ons een bericht of stuur een e-mail naar [email protected].