Telewerken, maak het jezelf makkelijk!

16/03/2021 - 08:21

Ik hoor je al denken: ‘het zoveelste artikel over telewerken!’ Sinds de start van de lockdown is dit een echt hot-topic. Het is nu ook 1 jaar geleden sinds Corona ervoor heeft gezorgd dat iedereen verplicht thuis zit, dat alle bedrijven moeten digitaliseren, dat je de collega’s en vrienden veel minder kunt zien, enzoverder. Maar wat als ik je zeg dat dit niet weer één van die nutteloze blogs is?

Wat als wij nu zeggen dat we bij Lemon hier ook enkele voordelen hebben uitgehaald? Dat telewerken het ‘nieuwe normaal’ wordt, staat volgens velen al vast. Daarom geven wij in dit artikel enkele handige tips en tricks mee die écht werken. Althans voor ons toch!

Telewerken, het nieuwe normaal of toch niet? 

Telewerken mogelijk maken is voor veel bedrijven al lang een onderdeel van hun toekomst plan. Besparing op kantoorruimtes, kantoorbenodigdheden, IT infrastructuur, minder files, … Het zijn allemaal voordelen voor bedrijven. Maar voor veel bedrijven was het moeilijk om  telewerken effectief te implementeren in de bedrijfscultuur. Plots was het er en moesten bedrijven zich razendsnel aanpassen. Maar zijn we er allemaal wel klaar voor?

Als het van de werknemers afhangt wel. Nu telewerken verplicht is geworden, zouden de meeste werknemers dit in de toekomst (gedeeltelijk) willen voortzetten. Een goede balans van 2 à 3 dagen per week telewerken lijkt voor de meeste mensen een goede afwisseling. Maar de meeste onder ons zien het echter niet zitten om dit fulltime te blijven verder zetten. Vele missen de collega’s, de leuke gesprekken en de grapjes. We zijn blij dat we elkaar nog kunnen zien via videogesprekken, maar de sfeer zal nooit hetzelfde zijn dan de spontane gesprekken op het bedrijf. 

telewerk tips

Voordelen telewerken 

“92% van het telewerken vindt thuis plaats” – Telewerken.be 

We hebben dit allemaal wel ondervonden in 2020, door de kindjes die kwamen storen tijdens meetings of de katten die ineens voor een webcam te voorschijn kwamen, maar volgens een onderzoek van Telewerken.be bevinden maar liefst 92% van de telewerkers zich thuis. De andere 8% zit op co-workingspots, satellietkantoren of andere. Doordat we met zoveel thuis bleven werken, waren we genoodzaakt om ons leven te reorganiseren. Maar was dit wel gunstig voor ons privéleven? 

Door je kantoor thuis te hebben bespaar je ten eerste al heel wat tijd. Die rit naar het werk, waar je vaak nog eens in de file stond, hoef je nu niet meer te doen. We moeten de woon-werkverplaatsing niet meer maken en hierdoor creëren we extra tijd om zo veel meer uit onze dag halen.
Een extra reden dat het voordeliger maakt om van thuis uit te werken, is het wegvallen van de stress en drukte bij het woon-werktraject dat velen dagelijks aflegden. Liefst 71% van de respondenten uit het onderzoek van Telewerken.be zei dat dit een reden was om voor telewerken te kiezen. 

Vervolgens kan je je eigen thuiskantoor inrichten naar wens. In plaats van te werken aan die kale bureau op kantoor, kan je die nu helemaal decoreren hoe jij dit zelf wilt,  en aanpassen aan jouw optimale bureau indeling. Zo zorg je voor een comfortabelere werkomgeving en wordt dat telewerken net iets aangenamer. Dit werkte voor veel respondenten van de survey veel productiever en zagen ze een verhoging in de concentratie tijdens het werk. 

Ook de flexibiliteit van het thuiswerken is voor velen een groot voordeel. Je hoeft je dag niet meer in te delen in een ‘9-to-5’-regime, maar kiest zelf je uren. Zo regel je wat best past voor jezelf. Hierdoor creëer je ook een betere work-life balance en kan je gerust na het sporten nog wat verder werken. Of zet je graag snel even een wasmachine op? Geen probleem! Je kan jouw dag helemaal aanpassen naar hoe je het zelf wil. 

Om het telewerken zo aangenaam mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat dit zo blijft, geven we enkele tips mee! 

thuiskantoor tips

Tips & Tricks om thuis te werken

Onze Lemon Tribe heeft zich heel goed aangepast aan het thuiswerken. Door enkele simpele trucjes toe te passen, werd het voorbije jaar een stuk eenvoudiger. En dus delen wij deze trucjes graag met jullie!

Een reden om telewerken te willen verminderen in de toekomst is voornamelijk het minder sociaal contact. We zagen onze collega’s niet, of alleen virtueel. Daarom raden we je aan een dagelijks of wekelijks digitaal koffiemomentje in te lassen met je collega’s. Bij ons is het alvast een succes! Zo leer je gelijk die nieuwe collega kennen of kan je bijpraten zoals je voorheen deed aan het koffieapparaat. 

Waar ligt de scheiding tussen jouw privé- en werkleven? Die scheiding is heel moeilijk vast te leggen. Daarom moet je eens proberen een vaste aparte werkplek te voorzien in huis. Wanneer je hier zit weten je huisgenoten dat ze niet hoeven te storen, en is er een iets duidelijker onderscheid tussen werk en privé. 

Niet alleen die vaste werkplek voorzien, maar ook volledig inrichten naar eigen smaak en behoefte is een must. Zodat je thuiskantoor een persoonlijke touch krijgt. En zorg zo voor meer focus tijdens je werkmomenten. 

Op kantoor kon je al eens snel iets vragen aan je collega’s waar ze stonden met een bepaald project. Tegenwoordig is dit iets lastiger. Je chatbericht komt niet aan of ze hebben erover gekeken. Of je collega’s zitten steevast in meetings, zodat je ze niet snel even kunt opbellen. Hiervoor zijn wekelijkse stand up-momenten bij ons in het leven geroepen. Zo kan je even snel overlopen wie welke taken al heeft voltooid en wat er nog op de planning staat. Zo komt er eveneens een routine in het telewerken en blijf je up-to-date.  

Wat verder vaak helpt is die joggingbroek en sweater, die je al het hele jaar draagt, aan de kant te leggen en je klaar te maken alsof je naar kantoor zou komen. Zo ben je fris en monter om die nieuwe werkdag te beginnen! 

En natuurlijk hoef je je niets aan te trekken van spelende kinderen op de achtergrond, of een kat die besluit deel te nemen aan een zoomcall. De meeste onder ons werken van thuis uit en hebben het voorbije jaar al enkele blote bovenlichamen of lawaaierige kinderen zien passeren. Dus trek het je niet aan, we snappen het heus wel 😉

Om nog snel even te herhalen: 

  • Las dat koffiemomentje in en klets lekker even bij met de collega’s! 
  • Voorzie een aparte werkplek.
  • Kleed deze werkplek aan naar eigen smaak en behoefte. 
  • Zorg ervoor dat je up-to-date blijft door wekelijkse stand-up-meetings in te plannen.
  • Maak je klaar alsof je naar kantoor zou gaan. 
  • En halfnaakte huisgenoten, spelende kinderen en huisdieren horen er nu eenmaal bij! 

Thuiskantoor inrichten of tuinkantoor inrichten?

Met de zomer die voor de boeg staat en het telewerken dat de norm geworden is, is het verleidelijk om een tuinkantoor in te richten. Het zonnetje in je gezicht, in een t-shirt gezellig op jouw terras of in de tuin met een gin-tonic en dan de laptop voor jou. Oké die gin-tonic is misschien voor na de werkuren, maar hoe geweldig klinkt dat niet om een thuiskantoor gewoon in de tuin te hebben?

Maar is dat acceptabel?

Natuurlijk wel! Maak gerust een eigen tuinkantoor. Pak die paar zonnestralen mee tijdens de werkuren of haal een frisse neus terwijl je dat ene saaie werkje doet. Zorg er alleen voor dat je genoeg orde en ruimte hebt zodat het geen chaos wordt. Er is nu eenmaal minder plaats voor al jouw kantoorbenodigdheden en al zeker niet voor al je IT infrastructure. Een tuinkantoor is immers geen thuiskantoor. 

 Hoe ziet een ideaal tuinkantoor er volgens ons uit?

Eerst en vooral: zorg dat je voldoende kan genieten van de zon. Uiteraard kan je niet dezelfde IT infrastructure gebruiken als bij een thuiskantoor. Daarom lijkt het ons nuttig om alleen een laptop met bijbehorende oplader te voorzien. Een comfortabele stoel en een tafel. Meer kantoorbenodigdheden lijken ons niet nodig. Maak het jezelf comfortabel genoeg en je zal zien dat je ontspannen maar met de nodige focus kan werken. 

telewerk tips