Projects
About
News
Events
Jobs
0
Contact
arrow back Icon

Hoeveel kost het bouwen van een app?

Geschreven door

Koen Goedseels

Read the news article or just listen to it!

Het lijdt geen twijfel dat de markt voor mobiele applicaties hip is. Benieuwd naar de kosten van een mobiele app? Wij hebben het hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet! Bij Lemon Bedrijven hebben we een jarenlange expertise opgebouwd in het bouwen van (mobiele) applicaties. De gemiddelde kosten van uitgaande offertes zijn € 97.574,-. Uiteraard kan deze prijs sterk variëren afhankelijk van de inhoud van de app. De uiteindelijke kostprijs wordt vooral bepaald door de hoeveelheid en complexiteit van de beoogde functionaliteiten. In de meeste gevallen ligt de kostprijs tussen € 40.000 en € 250.000. Het Lemon team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u tips te geven over hoe u een applicatie naar uw wensen kunt bouwen voor een haalbaar budget.

Categorie:

#Apps

Wat maakt dat de kosten voor het maken van een mobiele app zo hoog zijn? Nou, er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag te wijten aan meerdere factoren.

  • Verschillende tarieven voor ontwikkelaars
  • Complexiteit en inhoud van het project
  • Het ontwerp van de app
  • Type app: Native, Hybride of web app

Een andere methode om de kosten van uw applicatie te berekenen is afhankelijk van het type applicatie dat u wilt ontwikkelen.


Invloed van het type op de prijs


De prijs van een app wordt bepaald door de technologie waarvoor is gekozen om de app te ontwikkelen. Zo worden native apps specifiek ontwikkeld voor een specifiek apparaat (smartphone of tablet) of besturingssysteem (iOS of Android). Hybride apps zijn breder inzetbaar, de gebruikte technologie maakt het mogelijk de app voor verschillende apparaten en besturingssystemen uit te rollen. Web-apps, ten slotte, worden niet geïnstalleerd op een apparaat maar worden beschikbaar gesteld via een webbrowser, zodat ze onafhankelijk zijn van het apparaat.

Natuurlijk bent u geïnteresseerd in het bouwen van een native app met de beste UX, optimalisatie en prestaties! Deze apps verwerken een grote verscheidenheid aan functies en maken tegelijkertijd gebruik van verschillende apparaat-API's. De uiteindelijke kosten van native apps zijn afhankelijk van het aantal apparaten en besturingssystemen waarop de app wordt uitgerold.

 

Wie ontwikkelt de app en hoe beïnvloedt dat de prijs?


Misschien heb je al een idee van wat voor soort app je wilt bouwen en heb je een indicatie van de kosten. De volgende stap is om iemand te vinden die het kan ontwikkelen. Je hebt 2 opties: mobile app development bureaus of freelance ontwikkeling.

Het inhuren van een professioneel agency is meestal de duurdere optie, maar je krijgt een meer betrouwbare service en een ontwikkelingsteam dat je helpt de beste app te krijgen op basis van jouw idee. Dit team bestaat uit ontwikkelaars, ontwerpers en projectmanagers. De projectmanagers zullen je ondersteunen bij het monitoren van de ontwikkeling en de coördinatie van het team.

Goede freelancers kunnen geweldige apps bouwen, niet slechter dan ontwikkelaars. Ze kunnen dezelfde kwaliteit bieden, maar tegen een lagere prijs. Het nadeel is dat je ze moet vinden, wat betekent dat je op zoek moet naar een volledig ontwikkelingsteam. Je zult het team ook zelf moeten coördineren.

 

Het oog wil ook wat, maar wat moet dat kosten?


Hoe zit het met de kosten van het app-ontwerp? Design gaat verder dan de manier waarop iets eruit ziet en aanvoelt. Bij de ontwikkeling van mobiele apps omvat design aspecten zoals visueel ontwerp, UX en UI, logo's, iconen, branding, enz.

Factoren zoals ontwerpprofiel, geografie, iOS of Android, en natuurlijk complexiteit, hebben een grote invloed op de ontwerpkosten. Het inhuren van een professionele senior designer kan bijvoorbeeld tot €135 / uur kosten, terwijl een minder ervaren designer slechts €40 / uur kan kosten.

 

De relatie tussen functionaliteit en prijs


Zoals gezegd hangt de kostprijs van een app vooral af van de hoeveelheid en de complexiteit van de functionaliteit die wordt aangeboden. Hoe meer functionaliteiten een app bevat, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Ook zullen complexe functionaliteiten, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie, de kosten opdrijven.

Apps met basisfunctionaliteit zijn eenvoudig te ontwikkelen en bevatten zeer weinig functies. Ze zijn ontwikkeld voor persoonlijk gebruik en je zult ze waarschijnlijk niet in de app store vinden. Vanaf 40.000 euro is er al een mogelijkheid om er een te bouwen en die is ook uitbreidbaar.

Niet alleen het design maar ook de features van de app bepalen de kosten voor het bouwen van een app. Hier is een overzicht van de meest voorkomende app features in termen van gemiddelde tijd en kosten:

Estimation of Project Time & Cost


Uiteraard zijn dit slechts gemiddelden. De effectieve uitwerking van functionaliteiten en de benodigde tijd is afhankelijk van de context. Een eenvoudige login kan bijvoorbeeld snel worden verstrekt, maar een login op basis van een actieve directory of Itsme zal aanzienlijk meer tijd in beslag nemen.

 

Waar eindigt het app-bouw verhaal? Wat kunt u verwachten?


Het verhaal houdt niet op bij het publiceren van je app in de App Store en/of Google Play. Als je wilt dat mensen je app downloaden en zo vaak mogelijk blijven gebruiken, moet je investeren in het onderhoud van je app. De gemiddelde kosten van het onderhoud van een app bedragen ongeveer 10-20% van de ontwikkelingskosten per jaar. Echter, extra functies zoals krachtige servers, betalingsgateways, bug fixing, enz. kunnen deze kosten opdrijven.

Conclusie

De kosten voor het bouwen van een appzijn afhankelijk van vele factoren. Uit eigen ervaring weten we dat de kosten voor het ontwikkelen van een mobiele bedrijfsapp tussen de 40.000 en 250.000 euro liggen. Heeft u vragen over de ontwikkeling van een mobiele app? Of denkt u erover om zelf een app te ontwikkelen? Neem dan gerust een kijkje op onze website, stuur ons een berichtje of stuur een e-mail naar info@lemon.be.

Lees ook:

Arrow white - hover in

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons