Projects
About
News
Events
Jobs
0
Contact
arrow back Icon

Webflow: Wat maakt dit CMS zo uniek?

Geschreven door

Bilal Marchouch

Read the news article or just listen to it!

Bij het bouwen van een website is de term Content Management Systeem (CMS) waarschijnlijk al op uw pad gekomen. Dit is de softwaretoepassing waarmee u de inhoud van uw website eenvoudig zelf kunt beheren zonder dat u een achtergrond in programmeren nodig heeft. Het is belangrijk om een CMS te vinden dat u kunt vertrouwen. Vandaag is WordPress waarschijnlijk de tool waar u het meest van gehoord hebt, maar wat met de andere tools zoals Drupal of Webflow? Vooral deze laatste heeft de laatste jaren een serieuze stijging in populariteit gekend. Met meer dan 3,5 miljoen gebruikers, merken we dat steeds meer ontwerpers Webflow gebruiken om professionele, gebruiksvriendelijke websites op maat te bouwen die voldoen aan de hedendaagse toegankelijkheidsnormen.

Categorie:

#Webflow

Webflow vs WordPress vs Drupal


Webflow


Webflow is een website tool voor het maken van moderne, professionele no-code websites. Designers, creatieve professionals en ondernemers met een basis achtergrond in codering kunnen een slimme website maken met een mooi en uniek design. Via webflow kunt u ook snel en efficiënt een MVP opzetten om inzicht te krijgen in de kansen van uw product of dienst bij uw doelgroep. Daarnaast kunt u met Webflow snel een stabiele website bouwen zonder gebruik te maken van externe tools, waardoor de performance en conversie van dit CMS hoger is dan ooit. Hierdoor kan deze tool zich ook onderscheiden van andere tools zoals WordPress of Drupal. Maar daar komen we later nog op terug.


WordPress


Het Content Management Systeem WordPress is ooit begonnen als een eenvoudig blogsysteem, maar is vandaag de dag uitgegroeid tot de meest gebruikte tool voor het bouwen van websites. WordPress is uitgebreid met een heel ecosysteem van plug-ins en thema's en draait op de programmeertaal PHP.


Drupal


Drupal is een open source systeem, dit betekent dat iedereen het gratis kan gebruiken en ook kan bijdragen om het nog beter te maken. Met zijn meer dan 1 miljoen ontwikkelaars, ondernemers en ontwerpers hebben we het over een zeer grote en actieve gemeenschap. De laatste jaren heeft dit eens zo succesvolle CMS een lichte terugval gekend, vooral met de Drupal 9 versie, die enige kritiek kreeg.


Belangrijkste onderdelen & verschillen


Design


Webflow biedt zijn gebruikers volledige controle over het ontwerp. U kunt beginnen met een lege pagina en van daaruit de website bouwen die past bij de waarden en strategie van uw bedrijf en de doelen die u wilt bereiken. De page builder maakt gebruik van een drag and drop interface waar u eenvoudig blokken in het lege canvas kunt slepen zoals: achtergrond, sliders, video's, animaties en andere elementen. Hierdoor kan elke website zijn eigen unieke identiteit creëren.

Met WordPress is dit anders, hier begin je meestal met een gratis template en bouw je van daaruit verder. Het unieke ontwerp gaat hier wel een beetje verloren omdat je concurrenten uit dezelfde templates kunnen kiezen.


Net als bij WordPress zijn er bij Drupal tienduizenden gratis modules beschikbaar via de officiële website. Daarnaast zijn er bijna drieduizend gratis thema's beschikbaar om het uiterlijk van uw website aan te passen.


Prijs


Bij Webflow kunt u kiezen uit verschillende soorten prijsplannen. Dit kan variëren van een basisplan tot een Business plan. Het grote voordeel bij een business plan is bijvoorbeeld dat je niet extra hoeft te betalen voor extra features zoals een CMS en een API. In tegenstelling tot WordPress, waarbij je in eerste instantie denkt dat de tool gratis is, maar je al snel extra gaat betalen voor extra features. Hierdoor kan de prijs al snel hoger oplopen dan bij een Webflow website.


Met WordPress zijn er ook verschillende abonnementen om uit te kiezen. Het grote verschil met Webflow is dat je kunt kiezen voor een gratis versie, daarnaast heb je ook nog het persoonlijke abonnement ($4), het premium abonnement ($8) dat vaak door freelancers wordt gebruikt. Dan heb je het zakelijke abonnement ($25) voor kleine bedrijven en tot slot een e-commerce abonnement ($45) voor webwinkels. De meeste gebruikers kiezen voor de gratis versie, maar die is niet helemaal gratis. Wie extra functies op zijn website wil, zal extra moeten betalen. Dit bedrag kan hoog oplopen, veel gebruikers laten dit aan zich voorbij gaan.


In Drupal kunt u gratis uw website bouwen. Net als WordPress is de software gratis te gebruiken. Maar dit is een vrij complex/toegankelijk platform waarvoor je al snel zult moeten bijbetalen als je extra ondersteuning of opties wilt. Drupal is vooral gericht op grotere organisaties zoals overheden of universiteiten. Het marktaandeel is daar aanzienlijk groter dan bij kleinere bedrijven, met als gevolg dat deze grote organisaties al snel kiezen voor een uitgebreide website met een hoog prijskaartje.


Code


Zoals eerder vermeld, is Webflow een no-code platform, met een basis achtergrond in programmeren kunt u snel een unieke en aantrekkelijke website maken. U ontwerpt uw website zonder code te hoeven schrijven of plug-ins te gebruiken. Dankzij de schone code hebben de websites van Webflow een aanzienlijk snellere laadtijd. Veel code heeft invloed op de laadtijd van uw website. Verschillende zoekmachines straffen websites hiervoor af door ze een slechtere ranking te geven in zoekopdrachten. Webflow websites zijn daardoor snel en worden positief beoordeeld door zoekmachines.


Om een website te bouwen met WordPress heeft u enige basiskennis van coderen nodig. Aangezien WordPress leunt op verschillende plugins, is er veel gebruik van codes op uw website. Zoals eerder vermeld, heeft het gebruik van veel codes een negatieve invloed op de laadsnelheid van uw website en de ranking in de zoekmachines.


In het begin was Drupal gericht op het grote publiek, maar de laatste jaren is de focus van Drupal steeds meer verschoven naar grotere organisaties die meestal ook hun eigen ontwikkelaars hebben. Daarom is een basiskennis in coderen ook hier van belang.Hosting & onderhoud


Als u kiest voor Webflow is daar automatisch Webflow hosting bij inbegrepen. De hosting draait op de server van Amazon Web Services & Fastly, omdat u gebruik maakt van hun global server kunt u genieten van optimale laadsnelheden. Het technisch onderhoud van uw Webflow website vergt weinig tijd en aandacht. De updates gebeuren automatisch zodat u geen tijd hoeft te besteden aan het up-to-date houden van uw website.


Zoals reeds vermeld kunt u WordPress gratis gebruiken. Maar hosting en onderhoud zijn niet inbegrepen, daar moet je extra voor betalen. Daarnaast is het niet altijd eenvoudig om zelf je website te onderhouden. Door de vele verschillende plug-ins kun je verdwalen in alle opties, het maken van simpele aanpassingen is soms een hele klus.


Hosting en onderhoud van Drupal is ook niet gratis. Net als WordPress moet u een vergoeding betalen als u gebruik wilt maken van Drupal Hosting, beheer & onderhoud. Omdat een Drupal installatie vaak zwaar kan zijn, is het belangrijk dat u kiest voor kwaliteitshosting.


Korte samenvatting


Nu we enkele van de belangrijkste componenten hebben opgesomd, begrijpt u misschien waarom wij enorm geloven in de toekomst van Webflow. Ze hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt en winnen enorm aan populariteit. Dit komt omdat steeds meer bedrijven het belang inzien van een conversiegerichte website. Aan de andere kant heb je WordPress, 37% van alle websites op het internet zijn er nog steeds mee gebouwd. Het is en blijft een zeer populair content management systeem met duizenden gratis templates.


Wij zijn echter van mening dat Webflow een efficiëntere tool is met een zeer goede professionele ondersteuning en waarmee uw website zich op een unieke manier kan onderscheiden van de anderen. Webflow is een zeer geavanceerde tool die zich blijft ontwikkelen en regelmatig met nieuwe functies op de proppen komt. Met het oog op de toekomst is dit zeker een interessante optie.


Heeft u vragen of bent u overtuigd van Webflow en wilt u aan de slag, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Lees ook:

Arrow white - hover in

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons

Laten we praten

Waving hand asset

Contacteer ons